Ett samtal med Martin Hellberg om "ljuset i ljuset" – Hovdestalunds kyrkogård

Tengboms ljuskoncept för 35 hektar stora Hovdestalunds kyrkogård har börjat realiseras. Vi tycker att resultatet hittills är fantastiskt och ville veta mer om projektet. Martin Hellberg, ljusarkitekt på Tengbom, var generös med orden när han fördjupade oss i ämnet…

Ryggrad 2

Detta projekt startade för Rebel Light med en produktdemonstration den 22 mars år 2012 hos Tengboms ljusarkitekter i Uppsala. Vid tiden för detta möte visste vi ingenting om att Martin och Micaela under lång tid testat och utvärderat armaturer för kyrkogården i Hovdestalund.

– Vi hade en tydlig idé om hur det 500 meter långa gångstråket, ”kyrkogårdens ryggrad”, skulle belysas. Men det visade sig svårt att hitta en armatur som matchade konceptet i både ljus och estetik, som en ständig blickfångare finns inga utrymmen för kompromisser…

Beställaren i projektet hade funnit inspiration i ett tidigare Tengbomprojekt, Gamla Kyrkogården i Uppsala, och det fanns gott om direktiv att ta med i konceptutvecklingen. Att kunna ”se ljuset i ljuset” var ett ständigt närvarande uttryck som följde med genom en närmare 6 månader lång förstudie.

– Stämningen och atmosfären som stearinljus skänker en kyrkogård fick inte gå förlorad i ett artificiellt ljusbad. På den punkten var allt glasklart.

Att undvika slaskljus och arbeta med teknik som tillåter ljusreglering var en självklarhet för att skapa, och behålla, dynamik. Arbetet med avbländning låg hela tiden i fokus så att besökaren nu kan tillgodogöra sig lyxen i att se ”ljusen i ljuset”.

Kyrkogårdens huvudaxel,”ryggraden”...

Klicka för större bild.

Det kan vara svårt att formulera önskemål, särskilt om man inte har full koll på ljusterminologin. Men i detta fall, med Bengt Danielsson i beställarrollen, låter vi oss förstå att brist på idéer knappast varit ett problem. Snarare tvärtom, vilket har välkomnats av ljusarkitekerna;

En tydlig och driven beställare skapar utrymme för en bra dialog. Även om man inte alltid står helt eniga finns det, för mig som ljusarkitekt, en trygghet i att veta exakt vart min beställare faktiskt står.

Med Martins bakgrund som landskapsarkitekt var det naturligt att betrakta projektet även utanför ljusgestaltningens ramar, en omfattande områdesanalys ligger till grund för all ljusdesign.

– Vi analyserade entréer, stråk, knut- & målpunkter, landmärken och besökarnas rörelsemönster, kort sagt en gedigen grund att bygga ljusdesign på.

Resultatet är som levererar ett välbehövligt estetiskt lyft, men som också belönar området med en förbättrad tydlighet och ökad trygghetskänsla. Ljuset tar besökaren i hand och guidar hen lugnt längs med gångstråken och visar stolt upp de finaste elementen bland kyrkogårdens sevärdheter.

ljuskoncept

Ljuskoncept för Hovdestalunds kyrkogård

Om vi går tillbaka till tiden för vår produktdemonstration så hade det blivit dags att visa exteriöra armaturer, bland dessa acdc’s strålkastare Plaza. Så snart vi fått elektricitet till armaturen började Martin och Micaela spontansjunga lovsånger, dansa synkroniserat och göra avancerade trippelvolter över konferensbordet. Vad bringar sådan lycka?

Ljuset i Plaza 20 var precis vad vi sökte, i både effekt och distribution, och vi förstod ganska snart att vår ljusidé skulle gå att genomföra. Utmaningen nu var armaturens utformning…

 

Plaza 20

Plaza 20

I Plaza 20 hade man slutligen funnit embryot som efter en lång process med provbelysningar och anpassningar förärades uppdraget som stolparmatur på Hovdestalunds kyrkogård.

Röda taket

Klicka för större bild.

Armaturens ellipsoida och mycket precisa optik genererar nästan inget spilljus, provbelysningen av gångstråket gick helt i linje med visionen. Plaza 20 är dimbar (1-10v) i standardutförande och i projektet är samtliga armaturer dimrade till önskad nivå.

Det var för oss självklart att, på 010-talet, arbeta med teknik som går att ljusreglera. Något annat skulle inte kännas seriöst.

Hovdestalundstolpen

Klicka för större bild.

Det fanns dock ett problem med Plaza 20 – armaturen såg inte rätt ut för projektet. Men när det rätta ljuset nu var funnet skulle inte armaturens utseende komma i vägen;

Vi har en laserskärare på kontoret och jag har designat stolptoppar förut, det tog inte mer än en dag att ta fram en duglig prototyp med rätt estetik för projektet.

Martins stolptopp...

Martins stolptopp i blåsväder.

Med lite kreativitet, och god hjälp från Moramast med ytbehandling och konstruktion, designade Martin en för Hovdestalund unik lösning som i både form och ljus möter den konceptuella visionen.

Ljuskonceptet tog även stor hänsyn till dygnets ljusa timmar vilket lett till en del investeringar som många beställare lätt kunnat avfärda med hänvisning till existerande inventarier och budgetnoteringar. Men erfarenhet betalar sig och det vilar en trygghet och självklarhet i Martin som troligen förenklat många, vanligen tuffa, beslut.

Att genomgående använda varmförzinkade standardstolpar ger inte rätt dignitet åt de speciella miljöer som en kyrkogård är uppbyggd av.

Säkerligen är beställaren idag nöjd över beslutet att följa rekommendationen om att byta även stolparna. Även här har Martin samarbetat med Moramast och tagit fram en specialstolpe för Hovdestalunds kyrkogård.

Hovdestalundstolpen

Klicka för större bild.

Projektet i Hovdestalund fortsätter och man har beslutat att följa det ljuskoncept som Martin och Micaela tagit fram. Området är fyllt av lyckade ljusinstallationer och väl värt en omväg för den ljusintresserade. Vi har varit djupt imponerade av projektets samtliga involverade, från en modig beställare till en yrkesstolt installatör och sjävklart de begåvade ljusarkitekterna, och det är med många nya lärdomar i baggaget vi lämnar Hovdestalunds kyrkogård som stolt leverantör av stolptoppsljuskällan (!) Plaza 20. Med det tackar Martin för sig och promenerar iväg längs ”ryggraden”. Vi tackar för samtalet.

martin_H

 

Projekt: Hovdestalunds kyrkogård

Ljusdesign: Martin Hellberg & Micaela Pärsdotter Andersson, Tengbom

Beställare: Bengt Danielsson, Västerås kyrkogårdsförvaltning

Installatör: Jimmy Wilhelmsson, Elektriker´n

Text: Rebel Light Foto: Sten Jansin, Rebel Light, Tengbom

Armatur: Plaza 20, acdc lighting

 

Ladda ner artikeln som PDF här: Ljuset i Hovdestalunds kyrkogård