Ett samtal med Ronnie Eckervig om ljusdesignen i ”Sveriges snyggaste kontor 2013”

Microsofts nyrenoverade kontor i Kista utsågs nyligen till Sveriges snyggaste kontor (2013). En stor del av ljuset levereras av en annan gränsöverskridande amerikan, Lucifer Lighting. Vi har pratat med Ronnie Eckervig, ljusdesigner, och fördjupat oss i arbetet som lett till den åtråvärda titeln.

MicrosoftSthlm152_600

Juryns motivering lyder: “Sveriges snyggaste kontor 2013 är väl anpassat till och utvecklar vidare det nya rationella arbetslivet, och med stadens strukturella mångfald som utgångspunkt och organisatoriska idé skapas en mycket attraktiv arbetsplats. Allt är genomfört på ett inspirerande och väl genomarbetat sätt, där en hög arkitektonisk nivå på ett behärskat sätt hanterar en varierad formvärld som sammantaget ger Microsoft en mycket stimulerande arbetssituation för lång tid framöver.”

”Lokalerna speglar företaget, det är verksamhetens hem, vem vill bjuda hem människor till ett torrt och grått konferensrum?” Ronnie Eckervig

 

Kontoret har inga fasta arbetsplatser utan består av 1800 olika typer av platser där man väljer den plats som passar dagens arbetsuppgift och sinnesstämning. Vi har läst om Microsofts arbetssätt ”New World of Work” där fasta arbetsplatser istället blir aktivitetsbaserade. Men vi har inte hört så mycket om arbetet med ljuset så det var en taggad Rebel som mötte upp Ronnie för ett snack om Microsoft och ljus.

Det skapar så klart en del utmaningar för ljusdesignern att inte ha kontroll över hur en yta kommer att användas och det märks att Ronnie har arbetat mycket med projektet när han tidigt, nästan som ett mantra, knyter an till begreppet ”aktivitetsbaserat” och kopplar ihop detta med ljuset.

MicrosoftSthlm138_600

Kontor, spelhall eller lounge?

I en rimlig budget kan man inte sätta hur många armaturer som helst bara för att man önskar kunna göra många olika saker, istället får man fråga ”vad krävs för att vi ska kunna sitta vart som helst och alltid ha en fungerande arbetsplats?” Svaret, låter jag mig förstå, är inte hugget i sten, men problematiken välkomnades av Ronnie som framstår övertygad om att Microsofts filosofi är rätt väg framåt för den moderna arbetsplatsen.”Lokalerna speglar företaget, det är verksamhetens hem, vem vill bjuda hem människor till ett torrt och grått konferensrum?” – frågar Ronnie (och jag svettas lite då jag i ett kort ögonblick tänker på vårt eget kontor, som under det senaste året intagit skepnaden av Roy & Rogers mack) och fortsätter berätta om hur man skalat ner mängden armaturtyper och istället försökt hitta så många funktioner som möjligt i varje armatur. Trots projektets storlek, och de många arbetsplatserna, utgörs den absoluta majoriteten av den tekniska belysningen av endast tre armaturtyper. En medveten strategi för att skapa stringens och rytmik i ljussättningen, men som också hjälpte till att hålla belysningen inom budget.

I stora öppna ytor blir det viktigt att identifiera ’rummen i rummet’, Ronnie förklarar hur man lagt mycket energi på att söka upp vertikala ytor och tydliggöra de element som bygger vår rumsuppfattning. Man laborerade även med textilier för att hitta rätt effekter och känsla i materialen. Beroende på hur starkt och varifrån ljuset faller framträder olika egenskaper och strukturer, ”i en färgglad och lekfull miljö som denna vore det så klart synd att inte utforska möjligheterna.”

MicrosoftSthlm115_600

Slappna av i mötet mellan textil och ljus.

Eftersom projektet var en renovering av ett befintligt kontor inventerades den befintliga belysningen och man kunde identifiera de armaturer som ännu inte passerat bäst före datum. Ytterligare ett bra knep för att spara utrymme i budget så att den kan användas på verkligt bra armaturer och inte halvdana kompromisser. Man fick också förhålla sig till mycket av den

befintliga elen och därmed vissa begränsningar vad gäller ljuskontroll. Men det finns multifunktionella ytor där man med hjälp av enklare ljuskontroller kan ändra känslan i ett rum; ”… ljuset ska fungera lika bra för konferens som för after work eller spelhall” säger Ronnie och ger sig in i en längre förklaring som en stund senare mycket vackert sammanfattas i uttrycket ”relationsskapande ljus” där Ronnie pekar på de många viktiga samtal och möten som kanske aldrig uppstår på grund av att atmosfären inte tillåter det.

”i en färgglad och lekfull miljö som denna vore det så klart synd att inte utforska möjligheterna.”

Valet av downlight var viktigt, med så få armaturtyper i ett projekt måste varje armatur prestera på toppnivå. Den låga takhöjden (225 cm i passager, 255 cm i öppna ytor) ställde också krav på god avbländning och ett diskret uttryck.

Lucifer’s riktbara downlight 62ZP uppfyllde båda de kraven samt bidrar också med en stor dos funktion, upp till 45° tilt skapar goda möjligheter att hitta ’sweet spots’ och armaturen fungerar i projektet som allmänljus, spotlight och som en viktig del i arbetet med att belysa vertikala ytor.

”Design, Define & Disappear”

Lucifer bygger armaturer efter mottot ”Design, Define & Disappear” . Man vill underlätta för ljusdesignern genom att erbjuda olika typer av ljus utan att ändra på armaturernas utseende. Därför finns alla Lucifer’s downlights i tre utföranden; fixerad, riktbar och wallwash. En enkel idé som visat sig svår att kopiera, trots att många försökt sno konceptet är det ingen som når upp till originalets kompromisslösa kvalitet.

MicrosoftSthlm131_600

”AW-Ready”

Utöver den tekniska belysningen finns många dekorativa armaturer som valdes ut tillsammans med inredningsarkitekten. Det viktiga var inte här att tycka till om armaturernas utseende, men däremot att lämna rekommendationer och bedömningar kring armaturernas ljusegenskaper. ”Vi ville se låg-luminanta och gärna avskärmade armaturer som kunde bidra till ljuskonceptet, det tycker jag vi har lyckats bra med” säger Ronnie och förtydligar också vikten av ett gott samarbete mellan ljusdesigner och arkitekt.

”… ljuset ska fungera lika bra för konferens som för after work eller spelhall”

 

MicrosoftSthlm161_600

På frågan vad som gör en lyckad ljusdesign finns kanske inget självklart svar, men ”att våga lita på magkänslan” blir de ord som sen formas till en klok uppmaning om att inte titta för mycket på rekommendationer och standardiserade lösningar, ”vi måste utgå från människan” avslutar Ronnie och ett längre resonemang i ämnet ligger i luften, det märks tydligt när man talar med någon som har ett eldigt engagemang för frågor kring människa och ljus, någon riktig punkt finns inte att sätta. Men det är dags att dra vidare och det känns tryggt att vi har ett ämne att plocka upp nästa gång vi ses, tills dess vill vi tacka Ronnie för en trevlig pratstund och gratulera till ett väl genomfört projekt!

MicrosoftSthlm105_600

Kök accentuerat av Lucifer 62ZP

Microsoft Sverige, Kista

Ansvarig ljusdesigner: Ronnie Eckervig, Exengo

Medverkande ljusdesigner: Mossa Ålander, Ramböll

Inredningsarkitekt: Wivian Eidsaunet, Spectrum Aritekter

Elinstallation: Ohmegi Elektro

Produkt: Lucifer 62ZP

Ladda ner artikeln som pdf.

Ljusdesignen i Sveriges snyggaste kontor 2013_Rebel Light AB 140324