Möt Emil Toft – Nybliven VD för Rebel Controls

Sedan Rebel Light startade verksamheten (2009) har vi fått otaliga frågor om ljusstyrning. Efterfrågan tycks vara oändlig och marknaden för ljuskontroll är kanske den mest intressanta inom belysning och energi just nu. För att arbeta med ljuskontroll krävs ett starkt engagemang, ett stort intresse och en oändlig kunskapstörst, det är en marknadsplats under ständig utveckling. Därför är vi oerhört glada att presentera Emil Toft som VD för vårt systerbolag Rebel Controls, ett företag med fullt fokus på ljuskontroll. Emil har ända sedan han lämnade ljushögskolan i Jönköping spenderat all sin vakna tid med att utforska olika styrsystem och han har drömt alla sina drömmar om att kontrollera ljuset. Nu är han redo för sitt livs största utmaning och då måste vi så klart ställa några kontrollfrågor…

Emil Toft har all anledning att vara glad...Emil har all anledning att vara glad.

Vem är Emil Toft och hur hamnade han här?

I grunden är jag utbildad ljusdesigner och jag tycker mig ha en hyfsad förståelse för ljus. Men mitt stora intresse för styrsystem lockade tidigt och när mitt examensarbete från ljushögskolan kom att bli 90% ljuskontroll och 10% ljus förstod nog de flesta att jag var förlorad.

Rebel Light har på kort tid skapat en egen plattform i ljusbranschen och jag var länge nyfiken på företaget, det fanns mycket i bolagsstrukturen som jag kunde identifiera mig med, en kombination av lyhördhet för marknaden men också ett skönt ”skit i traditioner” och ”gör-om-gör-rätt”-tänk. Efter att vi genomfört några gemensamma projekt växte ett genuint förtroende för varandras färdigheter fram och till slut dök ett oemotståndligt erbjudande upp i form av Rebel Controls. Att driva en verksamhet för ljuskontroll helt efter mina egna idéer – det är en ynnest och en dröm som blir verklighet.

Vad gör Rebel Controls och varför just nu?

Rebel Controls tar in nya och sexiga styrsystem. Vi har lokaliserat ett antal styrsystem som speglar utvecklingen av tekniken, där den befinner sig idag, inte för 10 år sedan. I våra system vill vi se ett brett spektrum av kontroll utan att förlora användarvänlighet, det ska vara högpresterande men lätt att installera och ännu lättare att använda.

Marknaden för styrsystem blir större och större. Detta i kombination med att det finns brist på kunskap och mångsidiga kontrollsystem gör detta till en perfekt tidpunkt att lansera våra nya tjänster. Idag kostar ett kompetent styrsystem en bråkdel av armaturer och installation men ger ett massivt mervärde för användare och en ordentlig avkastning för dess ägare. Sen var det den här miljöfrågan…

På vilket sätt kan Rebel Controls bidra till och utveckla marknaden för arkitektoniskt ljus?

För att vi har unika och användbara styrsystem.

Sen vill vi jobba med att sprida kunskap om styrning generellt och våra system specifikt. Genom att lära ut styrning till alla som har ett intresse så kommer vi stärka självfortroendet i branschen och på sikt hjälpa till med att skapa levande och dynamiska ljusanläggningar.

Kommer det bli merarbete i föreskrivande led när du vill att de ska arbeta mer med styrsystem?

Det enkla svaret på den frågan är ja. Men vi finns här för att det ska vara enkelt att specificera ljuskontroll. Du får en livligare och mer personlig ljusdesign och det blir tydliga specifikationer som i högre grad säkerställer att ditt ljuskoncept realiseras, omfamna tekniken och utnyttja möjligheterna!”

Det är hett det här med ljusstyrning, vad är det som händer just nu och hur kommer tekniken att utvecklas under de närmsta åren?

Ja, det är hett, vilket gör mig väldigt lycklig. Jag tror att vi kommer använda mycket EyeNut i befintliga anläggningar som genomgår en renovering och upprustning. Så jag tror mycket på bra och pålitliga trådlösa system som är enkla att installera och programmera. Sen tror jag även att Media-fasader och interaktiva belysningslösningar kommer efterfrågas i allt högre utsträckning. Om några år förväntar sig alla att ljuset ska samspela med sin omgivning och reagera på olika förändringar i förutsättningarna. Vind & vatten, besökare, rörelser & röster, kyla & värme, natt & dag, datum och årstid… Stoppa mig den som kan!

Vi tackar Emil för pratstunden och önskar stort lycka till med Rebel Controls, kör hårt!

Hemsida: www.rebelcontrols.com