Utställning i Svarta lådan & nya produkter för Retail/Display »

Inom kort kommer samtliga våra tillverkare med nyheter anpassade för belysning i butik och displaysammanhang. Det handlar om skenspotlights, infällda gimbal’s m.m. För att uppmärksamma detta, samt för att det är kul med design och foto, belyste vi den gemensamma utställningen av Camilla Wellton (modedesigner) & Morgan Norman (fotograf) som tog plats i Scandic malmens svarta låda i september.

Foto: Oscar Sahlberg @ Morgan Norman

Vi tror att butiksinredare i Sverige har mycket inspiration att finna i den våg av intressant ljusdesign som sveper över Sverige. Med LED-tekniken kommer många nya möjligheter i form av t.ex. dynamiskt ljus och effektivare anläggningar. Möjligheterna att definiera sitt varumärke och öka försäljningen med ljus har aldrig varit så goda. I en tid där näthandeln fortsätter öka blir butikernas skyltfönster oerhört viktiga för att fortsätta locka in människor i affären. En bra ljussättning kan vara den avgörande faktorn som leder in konsumenten i butiken istället för hem till datorskärmen.

Med utställningen i svarta lådan ville vi visa att det inte måste vara mängden ljus som bestämmer attraktionsvärdet. Det måste inte heller vara komplicerade armaturer eller förutbestämda mönster. I ett skyltfönster kan man lämna mycket utrymme åt kreativitet och utmanande idéer.

Som spotlight sitter en ”naken” LED-ljuskälla med 24 gr optik i olika färgtemperaturer (2700K/4200K). Ljuskällan kommer från acdc och heter Devil. Den sitter normalt i downlights som Storm och Hurricane. Den är monterad från vägg i tjock ståltråd, ett tillvägagångssätt som visade sig effektivt när det handlade om att hitta bra ljusvinklar i en snäv och trång miljö.

Foto: Oscar Sahlberg @ Morgan Norman

Längs med den bakre väggen ligger 4 x 1200 mm linjär LED i form av Blade från acdc. De är i 2700K och med en elliptisk lins för att ge en jämn och fin wash på väggen.

För att sätta färg på fotografierna använde vi acdc’s iGlu i RGB utförande. Den väl avbländade armaturen gör att betraktarna upplever ljuset, men inte ljuskällan, och lugnt kan njuta av de färgskiftande fotografierna utan att bli stuckna i ögonen av illvilliga dioder.

Foto: Oscar Sahlberg @ Morgan Norman

Detta lyser upp fönstret (antal + armatur):

10 x Devil spotlights

4 x RGB iGlu

4x 2700K Blade

Den totala effekten understiger därmed 500W.

Ett vanligt alternativ i denna typ av applikation är idag 10 x 50W metallhalogenspotlight på skena. En lösning som förvisso ger mycket ljus. Men frågorna man som ljussättare i detta sammanhang bör ställa sig är: Skapar det dynamik? Skapar det intresse för produkterna? Skapar det en inbjudande känsla?

Rebel Light ser fram mot att leverera armaturer till butiker, men allra mest ser vi fram mot att få se kreativ ljusdesign och fräscha koncept ta plats i dessa miljöer. Vi ser till att ni har rätt produkter för jobbet!

Utställningen skedde i samarbete med följande företag:

Rebel Display Group (Skyltdockor) Baca Lighting (Ljuskontroll) Morgan Norman (Fotografi) Camilla Wellton (Kläder)